K.T. TOSLIN – 80’S LADIES / THIS WOMAN / LOVE IN A SMALL TOWN

Trouwe lezers zullen ongetwijfeld wel weten dat uw ondertekenende dienaar sinds lang een liefhebber is van vele muziekgenres, maar daarnaast ook met veel plezier kan genieten van de oudere muziek uit de jaren ’60, ’70 en ’80. We zijn dan ook steeds weer blij met de cd’s die het Britse label ‘Beat Goes On Records’ ons toestuurt voor het schrijven van een recensie op deze ‘Rootstime’-pagina’s. Die cd’s zijn namelijk altijd gedigitaliseerde opnames van vinylplaten die 40 tot 60 jaar geleden werden uitgebracht door bekende en minder bekende artiesten in allerlei muziekstijlen.

Countrymuziek is daarbij een vaak terugkerend genre en dat is nu dan ook weer het geval bij de dubbele cd-box rond de Amerikaanse countryzangeres en songschrijfster K.T. Toslin. De in de staat Arkansas geboren Kay Toinette Oslin heeft sinds mei 2019 de respectabele leeftijd van 77 jaar bereikt. Na de dood van haar vader verhuisde ze op vijfjarige leeftijd samen met haar moeder naar Houston, Texas. Haar hele muzikale loopbaan werd echter vanuit New York gerealiseerd.

Ze was al 39 jaar oud toen ze in 1981 haar eerste twee singles uitbracht, toen nog onder de naam Kay T. Oslin. In de jaren ’70 had ze wel al meegespeeld en gezongen in musicals als ‘West Side Story’ en ‘Hello Dolly!’ die in New York werden opgevoerd. Toch duurde het nog tot 1987 vooraleer de toen 45-jarige K.T. Oslin haar eerste studioalbum in Nashville, Tennessee kon opnemen.

Titel van die plaat was “80’s Ladies” waarmee ze een 7e plaats in de countryhitlijsten en meteen ook twee ‘Grammy Awards’ wist te behalen. Twee songs uit die plaat haalden de nummer 1-positie: “I’ll Always Come Back” en het op de video in een livevertolking te beluisteren liedje “Do Ya’”. Van haar tweede album “This Woman” uit 1988 haalden vijf songs de hitparade, maar alleen “Hold Me” (zie video) slaagde er in om de toppositie te veroveren en haar opnieuw te belonen met twee ‘Grammy Awards’.

In 1990 verscheen het derde album onder de titel “Love In A Small Town”, een plaat waarop haar allergrootste hit “Come Next Monday” te horen was. Die song stond twee weken lang op de eerste plaats in de countrycharts en werd nadien nog gevolgd door twee andere liedjes uit diezelfde derde plaat. Toen besloot de zangeres plots om een lange pauze in haar muzikale carrière in te lassen.

Pas in 1996 verscheen er met “My Roots Are Showing…” een nieuwe album van K.T. Oslin en daarna duurde het alweer vijf jaar tot in 2001 toen ze haar voorlaatste plaat “Live Close By, Visit Often” samen met ‘The Mavericks’-frontman Raul Malo als producer opnam. 15 jaar later in 2015 bracht ze tenslotte haar zesde plaat “Simply” uit, maar zonder enig waarneembaar succes. De eerste drie albums van K.T. Oslin werden nu gebundeld op twee cd’s voor deze re-release door ‘Beat Goes On Records’. Dat is absoluut een aan te raden aankoop voor alle countryliefhebbers die deze grote dame misschien gerateerd zouden hebben tijdens haar succesperiode aan het einde van de jaren ’80.

(valsam)

 

 

TRACKLIST
Disc One

80’S LADIES

Wall Of Tears
I’ll Always Come Back
Younger Men
80’s Ladies
Do Ya’
Two Hearts
Dr., Dr.
Lonely But Only For You
Old Pictures
THIS WOMAN

This Woman
Money
Round The Clock Lovin’
Where Is A Woman To Go
Hold Me
Hey Bobby
Jealous
Didn’t Expect It To Go Down This Way
Truly Blue
Disc Two:

LOVE IN A SMALL TOWN

Come Next Monday
Oo-Wee
Mary And Willi
Love Is Strange
Momma Was A Dancer
New Way Home
Cornell Crawford
Still On My Mind
You Call Everybody Darling
Bonus track: She Don’t Talk Like Us No More

Artiest info
Website  
 

Label: Beat Goes On Records

video